fbpx

JADVIGA – UNUKA BOSANSKOG BANA STJEPANA II NA PRIJESTOLJU POLJSKE I SVETICA BOSANSKE KRVI

 

Odlomak iz knjige Bosansko kraljevstvo, dr. Emir O. Filipovic, Odsjek za historiju, Filozofski fakultet UNSA, Mladinska knjiga 2017, Sarajevo)

“Jadviga je treća kćerka rođena oko 1374. godine u braku Ludovika Velikog i Jelisavete, kćerke bana Stjepana II. U ranom djetinjstvu otac joj je dogovorio bračnu vezu s austrijskim Habsburgovcima, u nadi da će njegova kćerka tamo proživjeti ostatak svog života. Međutim, pošto je Ludovik 1370. godine naslijedio svoga ujaka Kazimira III na poljskom prijestolju, nakon njegove smrti 1382. poljski velikaši su željeli razbiti personalnu uniju Poljske i Ugarske, te je kruna prešla na njegovu mlađu kćerku Jadvigu.

Desetogodišnja djevojčica je u jesen 1384. godine, poslije mnogih pregovora s majkom, došla u poljsku prijestolnicu Krakow gdje je obavljena svečana ceremonija krunisanja. Poljacima nije odgovarala ranije dogovorena veza s Austrijom koja bi podrazumijevala da se na poljskom prijestolju pronađe vladar iz Habsburške dinastije, pa su za Jadvigu pripremili brak s Jagellom, bivšim poganinom, koji je prihvatio sve postavljene uslove, postao kršćanin i uzeo ime Vladislav. Svadbom između Jadvige i Jagella 1386. godine kreirana je poljsko-litvanska unija koja je bila presudna u stabilizaciji prilika na sjeveru Evrope u narednim stoljećima.

Ulje na platnu, Antoni Piotrowski, 1901.
(Uniwersytet Jagielloński, Krakow)

Poljska kraljica je 22. juna 1399. rodila kćerku Elizabetu-Bonifaciju, ali je dijete umrlo nekoliko sedmica nakon rođenja. Četiri dana nakon smrti djeteta, 17. jula 1399. godine umrla je i Jadviga zbog posljedica teškog poroda. Ukopana je u katedralnoj crkvi na Wavelu, u Krakowu. Već tokom 15. stoljeća je tematizirana njena svetost, a sveticom je proglašena tek 1986. za vrijeme pontifikata poljskog pape Karola Wojtyle.

Bila je velika vjernica i dobrotvorka. Sa suprugom je posebnu pažnju posvećivala krakovskom univerzitetu. U svom testamentu ostavila je tom visokom učilištu novac, nakit, odjeću i pokretnu imovinu. I danas se kraljica i njen lik slave svake godine na univerzitetskom nivou. Vremenom je postala jedan od simbola nacionalne inspiracije u Poljskoj, tema mnogih opera, književnih i umjetničkih djela.”

KAKO POSTATI VLASNIK ove temeljne nacionalne monografije o srednjovjekovnoj Bosni?!

Prelistajte katalog i pronađite sve informacije! MAIL: [email protected]

https://issuu.com/mladinskasarajevo/docs/bosanska_trilogija_lowres?e=29058086/52444337

 

Kuća dobrih priča