Što je produžena realnost (Augmented Reality)?


Produžena realnost predstavlja umetanje digitalne slike ili objekta u stvarno okruženje, dajući osjećaj iluzije ili virtuelne realnosti. Cilj produžene realnosti je stvoriti sistem u kojem korisnik ne može vidjeti razliku između stvarnog svijeta i virtuelnog. Danas se produžena realnost koristi u industriji zabave, oglašavanja, projektovanja, robotike i drugim industrijama.

Ova tehnologija je u posljednje vrijeme dostupna za korištenje i pomoću pametnog telefona ili tablet uređaja, što je omogućilo korištenje produžene realnosti od strane oglašivača, gdje je popularno stvoriti 3D prikaz nekog proizvoda, u našem slučaju knjige, prije nego što se završi sama produkcija.


Kako se koristi?

Kako bi koristili produženu realnost potrebno je da na svoj pametni telefon ili tablet uređaj instalirate aplikaciju BosanskoKraljevstvoAR koju možete preuzeti putem navedenog linka https://play.google.com/store/apps/details?id=com.bosansko.ar

Produžena realnost je ustvari skriveni sadržaja, najčešće skriven iza markera (slike), koji može biti dio štampanog ili video sadržaja.

U našem slučaju marker je crtež koji možete preuzeti ovdje.

Nakon što se pokrene aplikacija na telefonu/tabletu potrebno je kameru telefona usmjeriti prema markeru kako bi vidjeli virtuelni 3D objekat u perspektivi od 360 stepeni.


Dobrodošli u produženu realnost.